Renovating an old warehouse into a sustainable appartment
Posted by

Renovating an old warehouse into a sustainable appartment

In Manhattan’s landmarked Tribeca North area, the 3,000-square-feet top floor and roof of an 1884 caviar warehouse are reconceived as a residence with large open entertaining zones and a fluid connection with the outdoor environment.

The residence is transformed by a relocated mezzanine where a sunken interior court with a retractable glass roof connects to the planted green roof garden above. This gesture of subtracting volume from the interior brings the outdoors into the primary living zones. The roof, peeled back, showers the spaces with natural light. When open, ample air flow enters what was once a poorly ventilated and dark loft. By night, the court acts as an internal lantern illuminating the loft below.

Embracing the building’s industrial past, a visual discourse between new and old is devised through insertions of modern materials along with restored or reclaimed materials from the loft. A custom steel stair repurposes timbers from the old roof joists as treads and landings. The multiple level residence is unified by a walnut fascia that serves as a conceptual datum.

To add to its sustainable nature, new and energy-efficient mechanical systems and appliances are employed. The project reclaims and reuses loft materials while bringing in new, locally sourced products including the appliances, retractable glass roof, architectural metal work, and cabinetry. The new roof terrace utilizes reclaimed bluestone pavers and a majority of native plant species that require little water while insulating the environment below.

Source: Arch Daily

0 0 1126 30 March, 2015 Green Building Trend March 30, 2015
0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook Comments