Posted by

The Blind House

Location:

68 Yên Ninh Street, Ba Đình District, Hà Nội

Type of Building: Residential Building
New / Refurbished: New
Status: Operational Stage
Year of construction: 0
Gross Floor Area: 120 sq.m
Project-Description:

Narrow tube houses on crowded narrow streets in big cities normally create difficulties for architects. Densely populated areas also makes natural ventilation to these townhouses even more difficult. This house is located on small Yen Ninh street, is a typical tube house only 30m2 footprint 3m wide by 10m long in a very populated urban area. Taking all these facts into consideration, the architect has designed the house with various effective methods to resolve the natural ventilation issue.
V-Architecture
Address: Ngọc Thụy, Hà Nội, Việt Nam
Email: 68yenninh@v-arch.com.vn
Designers: Lê Lương Ngọc
the-blind-house-5

Investor:

N/A

Phone:
N/A

Website:


Designer:

V-Architecture
Design consultancy & Service

Phone:
84.4.37150064

Website:
http://v-arch.com.vn/

Contractor:

V-Architecture

Phone:
N/A

Website:

Sun protection and heating issues

Facing South-East, the house has many advantages in sun protection in Summer and provides ventilation in Winter. Due to this orientation, the architect has designed the front facade to maximize window area combining glazing with timber louvers to the front of the window in order to provide sufficient privacy, which takes advantage of sunlight penetrating in Winter whilst also reducing sun radiation in Summer.

IMG_0069 IMG_0060
IMG_0059
IMG_0066 IMG_0061
the-blind-house-1 IMG_0112

The Size of the louvres and distance between them was carefully calculated by the architect to ensure the desired sun shielding and sun penetration according to the time of the year.

Sun orbit in June

summer shadow2

Sun orbit in December

winter shadow 2

IMG_7500
The facade was designed to the climate in Northern Vietnam.  There are 02 layers of louvres, 01 inside and 01 outside of glass doors and windows. In Winter, the inside layer is pulled up while the glass windows are closed to trap the heat in the house. In Summer, the glass windows are opened, the inside louvre layer is pulled down creating an additional shaded zone, protecting the house from summer heat and direct sunlight whilst allowing for ventilation.

Natural Lighting

Despite of the limited footprint , the architect placed a void of 0.5x3m at the back of the house. This was to ensure that natural ventilation and lighting is provided through out the house. The walls around the void are cladded with silver foil, reflecting natural light into windows placed along the void wall which has made the house brighter.

the-blind-house-2

The Toilet and stair are located at the back while main functional spaces are at the front to ensure natural lighting to these habitable areas. The timber louvres on the front façade also help to protect these areas from sun glare by providing a dappled diffuse light.

Natural ventilation

The house has been designed with a particular natural ventilation system. Located in a very small yet crowded urban area, natural ventilation through windows is very limited. Fresh winds are up high, while the winds on the ground surface are dusty.  Meanwhile, South-East is the predominant direction of breezes  in HaNoi. Taking all these facts into consideration, the architect designed  a special structure on the roof which helps to capture this southeast wind and direct it into the house.

the-blind-house-4

Model

the-blind-house-3

This structure is made up of two 5m high walls that captures and directs the South-East wind on the roof. The wind goes down through the back void, passing through all the living spaces before exiting through windows at the front of the house. This design helps to ventilate the house with a more controlled  natural air movement  as opposed to a strong wind.

0 0 993 14 July, 2014 July 14, 2014
1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook Comments

Recent GB Case Studies

Recent EE Case Studies

Recent Solutions