Posted by

Sapodilla House

Location:

Nhật Chiêu, Hà Nội, Vietnam

Type of Building: Residential Building
New / Refurbished: Refurbished
Status: Operational Stage
Year of construction: 2007
Gross Floor Area: 196 sq.m
Project-Description:

The Sapodilla house is located along the Westlake and it was built in an old sapodilla garden. The architect takes full advantage of the natural conditions as well as the context to design an eco-house.
nha-hong-xiem (1)
The Sapodilla house consists of four 7m-height blocks connected together by a 2-level corridor that extends throughout the length of the building. The outermost block is an open space with courtyards, followed by an existing ancestral temple, and the last are two blocks connected by an indoor corridor.
nha-hong-xiem (2)

Design: V-architecture
Images: Thuy Thủy, V-Architecture and E4G.org

Investor:

N/A

Phone:
N/A

Website:


Designer:

Le Luong Ngoc
N/A

Phone:
(84) 4 37150064

Website:
http://v-arch.com.vn/

Contractor:

N/A

Phone:
N/A

Website:

Natural ventilation

Located near Westlake and facing South-East, the building easily takes advantage of Hanoi’s prevailing winds.  The design also provides design solutions to optimize natural ventilation by:

Overview of the Sapodilla house

  • The blocks are arranged in alternative position and are of varying height, in order to advantage the windward South-East orientation.
  • All external doors are South-East orientated.
  • Wind can flow through the central axis to every rooms and courtyard.
  • Rainwater is stored in a pond situated at the main entrance and which provides not only for decoration but also cools the air by vapor when winds pass over the water body.
3-be nuoc mua nha-hong-xiem (3)

Blocking heat and heating

Sun chart in July

Sun chart in December
  • The roof was designed to extend 0,9m in every direction to create overhangs to provide shading for the walls, especially in summer.

mai hai lop

  • From the very beginning, the architect measured the height of existing sapodilla trees to be 7m, then designed the blocks to be of a similar height. As a result, these trees also provide shading for the building.

nha-hong-xiem (7)
nha-hong-xiem (4)

  • The roof consists of 2 layers (with an air gap between them). The below layer constructed of concrete while the upper layer is made up of a light-colored sheet metal with high reflectance. The spray-mist system on every roof helps to cool the roof by evaporative cooling during the summer.
1-mai 2 lop va voi phun suong nuoc mua 2-mai 2 lop va voi phun suong nuoc mua

4-so do he thong thu nuoc mua

Natural lighting

The window-to-wall ratio in the Southeast are very high (over 71%), making every rooms available daylight.

The doors to the exterior were designed carefully to create a harmonious indoor/outdoor space for the dwellers. There is no differentiation between the living spaces inside the house and the sapodilla garden on outside.

nha-hong-xiem (5) nha-hong-xiem (6)

The most distinct aspect of this project is that it was built on an old sapodilla garden that also accommodated an ancestral temple. When designing the new house the challenge was not only to meet the demands of the client, the architect was also determined to preserve as much of the garden as possible. The building massing was designed and placed to consider the existing trees and to be harmonious with the garden.

Retaining the existing trees contributes to the conservation of natural vegetation, fertile soil and biodiversity of Hanoi.

nha-hong-xiem (8)

0 0 949 03 July, 2014 July 3, 2014
1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook Comments

Recent GB Case Studies

Recent EE Case Studies

Recent Solutions