Posted by

Phan Chu Trinh School

Location:

Di An, Binh Duong

Type of Building: Education Building
New / Refurbished: New
Status: Operational Stage
Year of construction: 2011
Gross Floor Area: 6564 sq.m
Project-Description:

Phan Chu Trinh Secondary School is located in Binh Duong City, the district of Di An which is a 40 minutes drive away from Ho Chi Minh City. This region is tropical with a warm climate year round, characterised by 2 main seasons: dry and rainy.
The site is located within a small forest with a wide variety of lush vegetation. The design is inspired and opens out to the tranquility of the surrounding nature.
The building’s Gross Floor Area (GFA) is 6,560 m2 on a site area of 5,300 m2. The tallest section of the building is 5 floors in height.

Investor:

N/A

Phone:
N/A

Website:
http://e4g.org/


Designer:

Võ Trọng Nghĩa - Shunri Nishizawa - Daisuke Sanuki
N/A

Phone:
N/A

Website:
http://votrongnghia.com/

Contractor:

N/A

Phone:
N/A

Website:
http://e4g.org

Passive Design

Orientation and Shading

One of the challenges of the design was to mitigate the site limitations, where land use demands that the longest dimension of the site is oriented along the North-South axis and therefore the maximum amount of the building faces East and West. The implication of this is that the building is exposed to solar radiation at all hours from early morning until sunset. This challenge is met by the clever use of precast concrete louvers on both the Eastern and Western facades that prevents direct sunlight entering the building.

Louvre system

Natural ventilation

From an architectural perspective, the louvers create a unique architectural language to the front elevation. This language does not only provide shading but also enables the corridor to be a semi enclosed, semi open space. All classrooms are connected to this circulation space which allows for natural cross ventilation to the rooms, a strategy to minimize the use of ACs in the building. This corridor is also a integral public space for teachers and students to converse and communicate with each other, and allows for the appreciation and visual connection to the surrounding nature.

Corridor space of the building

The building is designed as a continuous volume in order to create a school with activities that have no barriers. This fluid concept is inspired by the flow of endless rain of the tropical climate, where the rainy season lasts from May to November each year. This continuous S shaped volume starts from the ground and rises, a gentle slope that eventually curves up to surround two courtyards as a geographical hill which falls again to the ground.  This rise and fall of volume helps to lessen the impact of the height of the building linking it to the landscape and to nature.

Principle of natural ventilation system of the school

Natural Day-Light

The climatic characteristics of Binh Duong, and Ho Chi Minh City in general, corresponds to year round sun exposure and therefore the collection of day-lighting into the building is not a major challenge. However,he ingenuity of the design lies in the control and treatment of the natural light via the concrete louvers and pattern punctured precast panels.  This design allows for 100% of the functional areas (classrooms, library, lab, etc.) to be lit by natural day-lighting.

Internal Green Space

This continuous S shaped volume starts from the ground and rises, a gentle slope that eventually curves up to surround two courtyards as a geographical.  This gradual rise of volume helps to lessen the impact of the height of the building linking it to the landscape and to nature.  The two courtyards formed by the snaking building have differing functions.  The front courtyard is the public space, serving formal events such as school assemblies and presentations.  The rear courtyard is for more private  student activities, where the swimming pool is located and where the students can retire to during their breaks.  The teaching staff rooms, gym, laboratory and library are located around the front courtyard, while the student common room and classrooms are arranged around the rear courtyard. The screened flowing circulation allows an open exchange of activity that brings teachers and students together between the two courtyards nestled amongst the rich natural surroundings.

Spacial functions of the school

Staircases leading to green roof of the school and internal yard to reduce heat for the whole building & Green roof design for the whole building

Active Design

The power loads inside the building are limited to system for powering some circulation fans, AC, lighting and the roof irrigation system. In fact the AC system to class rooms is often not operated because the rooms have passive environmental control which allows for air circulation and desired comfort levels.  The only functional areas that are an exception to this are  the Board Management room, library and computer rooms.

All classrooms are installed with the energy saving lighting bulbs to provide additional artificial lighting when required.

Natural ventilation and natural day-lighting opportunities are maximized in the design, therefore limits the need for mechanical and artificial lightings.

Natural daylighting and ventilation

The louver system is constructed from precast concrete.

The paints used for interior and exterior surfaces are white to allow for a higher solar reflectance with high abrasive and alkali resistance properties.

Materials for flooring and tiling are all locally manufactured with bright gloss colours to enhance the interior lighting and to minimise the use of artificial lighting.

Construction cost: 50 billion VND

0 0 1089 02 July, 2014 July 2, 2014
0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook Comments

Recent GB Case Studies

Recent EE Case Studies

Recent Solutions