Posted by

Lo Gom Condominium

Location:

N/A

Type of Building: Residential Building
New / Refurbished: New
Status: Operational Stage
Year of construction: 2005
Gross Floor Area: 0 sq.m
Project-Description:

The Lo Gom Condominium located along Tan Hoa canal is a social housing development project for the people who live on the bank of this polluted canal. The building consists of three blocks which are 3 to 4 storeys in height and includes 01 central market and 01 community space with a total of 72 apartments for 72 resettled families.
Although the total budget for the condominium was very limited, the design has provided a significant improvement to the living quality for the residents particularly in bioclimatic comfort ( air ventilation, natural lighting, thermal insulation), green space and community interaction. According to recent research carried out by E4G, almost no families have left this condominium since the resettlement.
Total construction cost is 12,164 billion VND, equal to 2,37 million VND/m2 by the time of 2005.
Design copyright : T3-Architecture Asia và Villes en Trasition – VeT
Photo copyright : T3 Architecture Asia

Investor:

Ho Chi Minh City People Committee, World Bank, Belgian Technical Cooperation

Phone:
N/A

Website:


Designer:

T3 Architecture Asia
http://www.t3architecture-asia.vn

Phone:
+84 (0) 1227822580

Website:

Contractor:

N/A
N/A

Phone:
N/A

Website:

Design strategies to reduce energy consumption focus on  passive cooling methods, minimizing air conditioning  and the use of lighting equipment during daytime.

 

Natural ventilation

All the apartments have 02 windows opposite to each other to help fresh air to circulate. They also have 02 types of perforated brick, which partly assist s in natural ventilation as well.

1-THLG-01

The condominium was designed  to ensure  natural ventilation is maintained throughout all buildings by carefully calculating  distance and height of the residential blocks. The corridors and stairs provide both circulation and asimple yet effective natural ventilation system.

Brise-solei

The designer placed a  steel frame for a green wall  to the corridors to protect the apartments from direct sunlight. On the west of this condominium, trees help prevent the apartments on level 1 and level 2 from direct sun radiation in the afternoon.

The roof cantilevers nearly 3m and this also provides varying shading to the building from 10am to 2pm depending on the time of the year.


Sun orbit in December – View from B1

Sun orbit at 10 am

Sun orbit in December – View from A1

Sun orbit at 2 pm
General Sun orbit

The 2m wide corridors not only create comfortable community exchange space but also acts as an awning to the levels below.

 

Thermal insulation

HCMC is located near the equator, hence the solar radiation comes mainly from the vertical position to the roof.  With this in mind, the building roof is comprised of 2 layers with an air gap that provides air circulation  totally suitable to  HCMC’s climate. The reason is the circulated air is continuously transferring  heat out to the environment. The heat is indicated by Q1 comes through the first layer of the roof will be divided into 2 parts. The first part Q2 will be transferred out by the circulated air, the second part, a much reduced heat, Q3 is transmitted through to the apartment.

1-THLG-021

Slide1

This particular type of roof construction used in Tan Hoa Lo Gom is composed of a plasterboard ceiling, a steel supporting structure, a metal sheet roof on top with anti-insect mesh at the perimeter.

8-Cao-Lanh-05

This solution  helped to reduce construction cost whilst maintaining living comfort.

Natural lighting

All the apartments have oppoising front and back window openings as well as perforated brick to maximize  natural lighting and ventilation.

appart

Green Space

Half of the residents  are able to directly enjoy the green space in the centre courtyard which has a mixture of shading trees and bushes. Green spaces for the condominium includes a garden, lawn and green trees in combination with the courtyard.  The landscape design and walkways provides the residents and their children a beautiful playground.

The building was built for the low income group to replace their alternative shelter along the polluted canal.  The apartments  were sold at a very low price compared to the average market value.

Total construction cost: 12,640 billion VND

Average price : 2,37 million VND/m2

Slide5 General view2

Apartment with different price:

Slide6Level 1 apt : under 265 mil VNĐ/each Slide7Level 2 ap: from 108 to 135 mil VND/each
Slide8Level 3 apt 3: from70 to 107 mil VND/each Slide9Level 4 apt/B1: 57 mil VND/each

One of the unique qualities in the development of this condominium is that the resettled people here were involved in the design and construction process,  particularly in the monitoring work. This ensured the resulting living environment completely suited  the people’s needs and guaranteed  the quality of the building.

Air and environment quality

Survey research was carried out by E4G in December 2014 on 41 residents regarding their satisfaction on bioclimatic comfort (natural lighting, ventilation and thermal comfort ). A majority   regarded  comfort levels  as Good and Very good as shown in the following figures:

1

2

3
e4g

 

The public spaces, community exchange spaces are scattered all over the building site. This project included  a market which provides an accessible and stable income for the residents.

0 0 1080 10 July, 2014 July 10, 2014
0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook Comments

Recent GB Case Studies

Recent EE Case Studies

Recent Solutions