Posted by

Le Binh House

Location:

Hanoi, Vietnam

Type of Building: Residential Building
New / Refurbished: Refurbished
Status: Operational Stage
Year of construction: 2013
Gross Floor Area: 387.9 sq.m
Project-Description:

The house was refurbished to accommodate for a family with 7 members and span into 3 generations. The house has been redesigned to improve the microclimate comfort, blocking heat, shading and using efficiently natural lightning. This new design proposal also improve living environment in order to create better living quality for dwellers. The most noticeable sustainable design is the green façade which enhances the shading effect for the South-East walls. This green façade is not only help cooling the building’s temperature but also beautifies the street and creates a unique looks for Hanoi – a city where most of the building was made of concrete.

Total cost for refurbishment and interior finish is 2.2 Billion VND, equivalent to 9.6 million/m2 in 2012

Design Credit: Vo Trong Nghia Architects
Photo Credit: Hiroki OKI, VoTrong Nghia Architects and E4G

Designer:

Vo Trong Nghia Architects
Designer
Principal Architects: Vo Trong Nghia, Takashi Niwa, Tran Thi Hang
Architects: Ngo Thuy Duong, An Viet Dung

Phone:
+84-4-3 7368536

Website:
http://votrongnghia.com/company/

Natural Conditions and Site Elements

The house is South-East oriented and located along the East – South-East oriented street. This is one of the most crowded and noisy residential areas in Hanoi

le-binh-house-location
LB_05_VTN

Architectural design

LB_plan01
LB_plan02
LB_plan03
LB_plan04
LB_sec
LB_ele01

Natural lighting design

Compare to the old design, the new house maximizes the use of grass wall in every surface of the ground floor to take advantage of natural light during the day.

chieu-sang-2

The stair was also modified in order to create more space for shaft openings. Instead of using 2 stairs, the new design only uses 1 stair which helps increasing the vertical lighting area. Space partition in the first floor is also removed to increase the exposed area for the whole floor.

LB_12_oki
le-binh-house-1
1605

The new design also focuses on creating atriums. The architect removed bedroom area in the 2nd floor and turned it into an atrium facing the green façade with vines.

1754

Shading and heat blocking

The house is only affected by solar radiation in the afternoon during the year.

Sun path in June

Sun path in December

New design proposal has changed the building envelope completely, from a common 1-layer brick skin to double skin envelope with the vines outside to help shading and blocking heat for the inside envelope of the building

LB_02_VTN
LB_03_oki_VTN
LB_01_VTN

The building’s outer skin comprises a steel frame that can help the vines to climb. The chosen plants are Rangoon Creeper, Bougainvillea. Plants are placed in every balcony. Beside, this steel frame can also act as a security system and the green layer can purify the air before it enters the house.

IMG_6643
1901

Moreover, the roof is also refurbished from a concrete roof to a garden with grass and trees, which reduce the direct radiation onto the roof and utilize evaporative cooling.

1521

The door system is mostly made of glass. The special and might as well be the most noticeable feature is the rubber seal was used to prevent the house from losing heat. According to previous researches, leaking heat through gaps makes the house became less energy efficiency.

IMG_6704

le-binh-house-3
Besides, the rubber seal is also used for bedroom doors to block heat leaking between rooms during winter.

Active system

The house uses solar energy water heater to help lowering the energy load for the family.

The green façade also purifies air and improves indoor air quality.

2051
2052_Before

IMG_6666
Ground floor courtyard was refurbished from concrete courtyard to paved courtyard alternated with soil. The roof also transforms into a garden which increase the soil ratio for the house. These changes prevent the water runoff as well as increase biodiversity.

Designers have replaced an old traditional design (which stifles the urban space) with new design that have the green color covering every façade and ground floor courtyard. This is not only increasing the biodiversity for the site in number but also for a community as well.

IMG_6686

0 0 1388 12 August, 2014 August 12, 2014
1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook Comments

Recent GB Case Studies

Recent EE Case Studies

Recent Solutions