Posted by

Anh’s House

Location:

District 2, Ho Chi Minh City, Vietnam

Type of Building: Residential Building
New / Refurbished: New
Status: Operational Stage
Year of construction: 0
Gross Floor Area: 322.2 sq.m
Project-Description:

Located in Ho Chi Minh City, the building, designed for a 30-year-old woman and her family, was constructed on the plot of 21m depth and 4m width, which is very typical for urban tube houses in Vietnam. The main request from the client is to realize the bright and open space filled with natural light and greenery. Spacial functions of the house are:
1. First floor: Garage, living room, kitchen and bedrooms.
2. Second floor: Restroom with the middle stair shaft
3. Third floor: Bedrooms and working space.

Investor:

N/A

Phone:
N/A

Website:
http://en.e4g.org/


Designer:

S+Na. – Sanuki + Nishizawa architects
N/A

Phone:
(84) 86-291-6595

Website:
http://splusna.com/index2.html

Designer:

Trung Son construction design consultant joint stock company
Structure Design

Phone:
N/A

Website:
http://en.e4g.org/

Designer:

TPD Corp
Mechanical and Electrical Design

Phone:
N/A

Website:
http://en.e4g.org/

Contractor:

N/A
N/A

Phone:
N/A

Website:
http://en.e4g.org/

Passive Design Approaching

Orientation and Shading:
Tube house, the most typical housing style in Vietnam, contains itself a serve difficulty in getting enough natural daylight and ventilation, firstly because there is no opening on the two long boundary sidewalls and secondly because the Vietnamese people tend to have more fixed partition walls to separate many bedrooms. Therefore, the major theme of this house aims to explore the possibility of a new living style in Vietnam, in which such dark and humid space should be improved significantly into an open and bright one.
ah1

For tube houses, no more options can be found in the passive design because of the site limitation. However, the building takes advantage of the northwestern direction and two sidewalls to enhance shading conditions and keep cool for the building. The house is potentially exposed during the day due to its location in the center of Ho Chi Minh City where the sunlight is abundant thorough the whole year.

Natural ventilation:
Natural ventilation inside the buildingis planned carefully based on the principle of the internal convection airflows. That is the airflow is regulated following the pressure changes of atmospheric tempurature. Furthermore, the architect creates not only frequent airflow exchange and convection by arranging lots of windows in the frontage and ground floor which act as a duct that pulls hot air out of the house and take cool wind in, but also wind well by taking advantage of buffer zone in the 2nd floor and atrium in the stairway. Briefly, all of design intents are to fulfill the tube house spaces with greenery, brightness and well-ventilation, and then transform the narrow, dark and  humid passive residential houses into “the space connecting to the outside natural environment” – where people can feel real outside atmosphere.
ah2

Daylighting:
The building is designed with four solid thick slabs and no normal fixed partition walls. Each slab stuck in different height, consists of several voids, leading natural reflection light from the top, façade and backside into the house. Besides, the architects have maximized natural lighting to the house by designing the materials of the roof with the highest light conducting level. Moreover, the interior painting color contributes greatly to enhancing the brightness of the house.
ah3

Internal Green Space:
The architects decided to exploit the whole second floor and the skylight for a green space and an emphasis of the building. Additionally, each concrete slab is set out with a lot of holes of terrazzo bath-tub and foot-space for sitting, especially 15 holes for greenery with various kinds of tropical plants to make the space more attractive and fresh. Moreover, the normal familiar fixed partition walls have been replaced into light, movable and translucent partitions to achieve the balance of the privacy for each individual space and the whole big space as the lifestyle’s request. These partitions are folding or sliding floors and louver systems to intensify the natural ventilation thorough the whole space of the house.
ah4

A big space without the separation of the normal partitions familiar in the prototypical Vietnamese tube houses created not only a rest space but also natural ventilation. These “walls” actually are the movable partitions which are easily kept for an open space, creating a crucial interior feature and breaking the principles of normal designs of Vietnamese tube houses.
ah5

Active Design Approaching

Located in Ho Chi Minh City where the sunlight is abundant thorough the whole year but the AC system of the house is installed only in bedrooms, not in the whole house thanks to the good natural ventilation. Meanwhile, the efficient light bulbs are used in the whole house but mainly for night and decoration. During the daytime, the coercive daylighting system is not much useful due to the natural daylight in the passive design approaching.
ah6

The building is a residential house with 3,5 floors high, so basically the Water Supply System and follows regulatory standards. In Ho Chi Minh City, hot water is not mandatory for domestic houses because the climate is on average hot. The architects chose t o focus on water saving measures for the house by specifying water saving devices such as water efficient toilets and installing sensor faucets and other plumbing devices that have the function of easy maintenance to ensure the durability of hydraulic fixtures for the building.

The house structure is a reinforced concrete (RC) frame with reversal beams system. Besides, using the bamboo sheets integrated into formwork for engraving the bamboo patterns on the concrete ceiling, not only emphasizes the continuous slabs and natural light effects, but also creates stronger aesthetics effects together with the door system made by bamboo sheets. All of these materials and techniques applied into the house are local and popular in Vietnam.

All of the materials are available in the market. However, such materials are processed in more subtle ways. Besides taking advantage of the bamboo patterns, there are three main colors appeared frequently in the whole building: firstly, white of the interior painting and secondly, gray of the wooden floors and concrete ceiling and green of trees planted inside the building. The internal green space inside the building is emphasized due to subtle color processing methods.

As mentioned in the building description, located in Ho Chi Minh City, the building is built on the plot of 21 meters deep and four meters long (site area = 105,3m2) and the construction area for the building is 84,6m2.

0 0 704 09 April, 2014 April 9, 2014
0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook Comments

Recent GB Case Studies

Recent EE Case Studies

Recent Solutions