Posted by

9Spa Nha Trang

Location:

Nha Trang, Vietnam

Type of Building: Others
New / Refurbished: New
Status: Operational Stage
Year of construction: 2011
Gross Floor Area: 450 sq.m
Project-Description:

9spa, is consideredas a value asset to the tourism industry to the coastal city ofNha Trang. The project is a hotel development made up of nine separate suites containing spas, mud and mineral baths, a small bar and restaurant but linked by one continuous roof structure. The Spa is perched amongst the folds of a terrace half way up a mountain, hidden away from the busy city below.

Investor:

NA

Phone:
NA

Website:
http://e4g.org


Designer:

KTS Nguyễn Hiệp Hòa và KTS Nguyễn Nhơn Quý
NA

Phone:
(8) 38411603

Website:
http://www.a21studio.com.vn/

Contractor:

NA

Phone:
NA

Website:
http://e4g.org/

Passive design

Building orientation and shading
The biggest challenge for the project was how to incorporate all the project components into the natural topography and also respond tothe climate of the region.
Located at the half way point to the northern foot of a rocky mountain, the Spa buildings are orientated to follow the natural terrain and are separately positioned to allow for the passage of rain water to drain from the surrounding terrain. This is an area of low windbut high precipitation. Shading is mostly provided by the one large continuous overhanging thatched roof and large areas of landscaping around the buildings.
1
Natural ventilation
Nha Trang has a temperate climate throughout the year (25o-26o C). There are 2 clearly distinguishable seasons the rainy and dry season.The design takes into consideration these characteristics of the local climate and topography. The form and pitch of the roofare designed to follow the terrain of the mountain to maximise natural ventilation. Outside air is drawn into the rooms and distributed to the interior areas through cleverly placed openings in the external walls and internal partitions. Passageways between the buildings help create a “pressure buffer zone” that assists in the circulation of air.
2

Natural lighting
100% of the functional areas are lit by natural lighting during the day time. However this is in a controlled environment where the lengthof direct sun exposure and intensity of solar radiationis mediated. This is achieved by a variety of openings in the rooms that make use of diffuse and collected/borrowed day-light which is also used to draw attention to the aestheticof the interior design, which highlights the natural materialsof timber and stone.3

Green space
Green space wasgiven high priority because the nature of a ‘Spa’ demands a peaceful and relaxed atmosphere. In addition to this, the green space acts as a spacial buffer creating a sense ofseparation for the building without the need for built elements.
4

External wallsare constructed fromlocal rock, quarried from the existing site.The timber roof structure has been constructed in the traditional mortise and tenon joint technique. Above this timber structure, the thatched roof is made up of a combination of 3 layers including: 20 mm thick wood panels, water proof membrane and 30 mm of woven coconut leaves, respectively. Besides the use of local natural materials, the project also makes use of furniture salvaged from nearby buildings such as doors, tables and chairs and eventhere-use of old patterned tiles. These reused items give the buildings a distinctive look, a beauty and serenity of old things that comes with age.
5

6

0 0 815 19 February, 2014 February 19, 2014
0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook Comments

Recent GB Case Studies

Recent EE Case Studies

Recent Solutions