Furumori Koichi adds timber latticework to a concrete Japanese temple extension
Posted by

Furumori Koichi adds timber latticework to a concrete Japanese temple extension

tumblr_nfdto8AveU1tqrt4vo4_1280

A wooden latticed ceiling covers a space for storing funerary urns inside this extension to a Japanese temple by Furumori Koichi Architectural Design Studio.

tumblr_nfdto8AveU1tqrt4vo5_1280

 Furumori Koichi Architectural Design Studio added the 335-square-metre Myoenji Columbarium – a vault used to store cremation urns – to a Japanese temple in Fukuoka prefecture. The flat-roofed extension contrasts with the traditional ornamental pitched roof of the temple building.

a62c31412c3b339e29a208bc9c6a19ac

The Kyushu-based office topped the reinforced concrete extension with a glass roof that lets light pass through the timber latticework into a minimalist interior space to give a “unique and impressive atmosphere.”

546695e2e58eceecb5000239_myoenji-columbarium-furumori-koichi-architectural-design-studio_39

“In general, the Columbarium is mainly used during limited periods, and visitors stay only short time during daytime hours,” said the studio.

“Designed to eliminate the use of electricity, the Myoenji Columbarium has a fully glazed ceiling allowing abundant sunlight through a wooden grid louver while a passive arrangement keeps the room cool and comfortable.”

tumblr_nfdto8AveU1tqrt4vo3_1280

f3d1a56de0ca1a4ec3a6b3dcfc9eb1ff

The steel-framed glass panels, coupled with rows of air vents inserted around the square roof, channel light and air into the space to form an “energy-independent” building without artificial lighting, ventilation or windows.

Myoenji-Columbarium-by-Furumori-Koichi-architectural-design-studio_dezeen_468_6

In the interior, low-level interment niches for storing urns of cremated ashes are inset into six-metre-high exposed concrete walls, covered by a ceiling made up of criss-crossing strips of laminated timber.

Myoenji-Columbarium-by-Furumori-Koichi-architectural-design-studio_dezeen_468_5

The wooden framework comprises four layers of pale timber that create both a structural and decorative ceiling over the space. Tension rods inserted into the roof prevent the structure from buckling.

b9d2a881590ddb3cc154da1d0bd05a80

Randomly placed wooden columns, with a diameter of 25 centimetres, push through the latticework to a glass rooftop supported by a steel framework and thick wooden joists.

5466955ce58eceb71f000241_myoenji-columbarium-furumori-koichi-architectural-design-studio_23

54669638e58eceecb500023b_myoenji-columbarium-furumori-koichi-architectural-design-studio_plan

Air drawn in through pits below the building circulates through grates in the white tiled floor and is pulled out by a ventilation system positioned between the wooden and glass structure to maintain cool interior temperatures.

54669639e58ece126900028a_myoenji-columbarium-furumori-koichi-architectural-design-studio_isometrics

The entrance to the building is through a steel-framed doorway under a wooden porch inserted between the existing temple building and the concrete extension.

The studio worked with engineering group Arup Japan on the structural design of the project.

(Source Dezeen)

0 Comments Off on Furumori Koichi adds timber latticework to a concrete Japanese temple extension 360 27 July, 2014 Uncategorized July 27, 2014
0 votes

Facebook Comments